Hypersensitief

Sorry! Hier wordt nog tekst toegevoegd.

De vijf afweermechanismen

PRI gaat er van uit dat een groot deel van ons gedrag wordt gestuurd vanuit het onbewuste. Er zijn vijf afweermechanismen die je beschermen tegen een ‘gevaar’ dat al lang voorbij is. Je afweermechanisme beschermde je in je vroege jeugd, maar is nu niet meer nodig. De afweermechanismen geven in het heden vaak problemen en onrust. Hieronder een korte beschrijving. Wil je een uitgebreide(re) beschrijving of een gesprek over jou afweermechanismen? Mail dan naar info@merelhoudijk.nl

Angst

We worden angstig voor allerlei zaken. Vaak voor dingen waar we helemaal niet bang voor hoeven zijn. We voelen het in ons lichaam. De illusie is: “Ik kan misschien nog ontsnappen, dan krijg ik wat ik nodig heb.”

Primaire afweer

We voelen ons onzeker, zien onszelf als minderwaardig. We praten onszelf omlaag. De illusie is: “Ik kan het niet.”, “Ik ben slecht, ik deug niet.” “Ik ben schuldig” … “en daarom krijg ik niet wat ik nodig heb.”

Valse Hoop

We zijn hard aan het werk, we doen ons best. We reageren overdreven behulpzaam. We gaan ons best doen om het anderen naar de zin te maken. De illusie is: “Als ik nu dit ga doen, dan krijg ik wat ik nodig heb.”

Valse Macht

We reageren boos, geïrriteerd of oordelend naar de ander. De illusie is: “Het is jouw schuld.”, “Als jij nu verandert, dan krijg ik wat ik nodig heb.”

Ontkenning van behoeften

We gaan dingen uitstellen, vermijden. We gaan onszelf verdoven. We zeggen daarmee (tegen onszelf), en de illusie is: “Met mij is niets aan de hand.” “Ik red me wel, het gaat best, er is geen probleem, ik heb niks nodig.”